İçeriğe geç

Çekirdek Ekip

Çekirdek Ekip, Kontak Doğaçlama’nın Türkiye’de yaygınlaşması, seviyesinin gelişmesi için birlikte çalışan kişilerden oluşur. Yıllar içinde odağını Kontak Doğaçlama’ya çeviren ve hayatının merkezine alabilen kişiler bu ekibi ve Türkiye’de Kontak Doğaçlama alanını geliştirir, dönüştürür. Bu ekibin düzenli stüdyo çalışmalarının notlarını ve eğitsel videolarını yine bu sitede çalışma notları kategorisi altındaki post’lardan takip edebilirsiniz. Kendileri hakkında bilgileri ise aşağıda bulabilirsiniz.

Bugün Çekirdek Ekipte Defne Erdur, Dilek Üstünalan, Fahri Ayberk Bağcı, Hakan Demirtürk, Hazal Kaya yer almakta ve 2015’ten beri aktif olarak çalışmalarına devam etmektedirler. 2013 yılında başlayan seviye geliştirme çalışmalarının devamı niteliğinde, düzenli atölyelerle ilerleyen ve kendini geliştiren dansçılar ile, 2015 senesinde, laboratuvar çalışmaları yeniden başlamıştır. Bu çalışmalara düzenli devam eden katılımcılar, ayrıca Türkiye’de Kontak Doğaçlama bölümünde detaylarını bulacağınız üzere, Bolu’da bir inziva da gerçekleştirerek araştırmalarını derinleştirmişlerdir. İnziva sonrasında ise Kontak Doğaçlama üzerine doktora çalışmasını tamamlayan Defne Erdur yönetiminde, Dilek Üstünalan, Hakan Demirtürk, Hazal Kaya ve Fahri Ayberk Bağcı; 2016 Şubat ve Mart aylarında “Kolaylaştırıcılık Üzerine Araştırma Çalışmaları” gerçekleştirmiş ve İstanbul’da Kontak Lab’lerin kolaylaştırıcılığını üstlenmeye başlamışlardır. Tüm ekip İstanbul’un yanısıra İzmir, Ankara, Eskişehir gibi şehirlerde paylaşımlar, jam’ler ve etkinlikler organize etmeye devam etmektedirler. Detaylara Etkinlikler kategorisinden ulaşılabilir.

Defne Erdur 

Çağdaş Dans (Doktora), Sosyoloji (Master), Sanatla Terapi ve Yaratıcılık, Beden Terapileri, Meditasyon (WPI eğitmeni) ve Travma iyileştirme (SEP) alanlarında eğitimler aldım ve bu alanlarda yıllardır aktif olarak çalışmaktayım.

2010 yılına kadar Transit Festival’in koordinatörlüğünü yürüttüm ve2006 yılından beri Kontak Doğaçlama’nın Türkiye’de yaygınlaşması için yoğun olarak çalışmaktayım. Bu alanda Nancy Stark Smith, Dany Lepkoff, Kirstie Simson ile uzun yıllar çalıştım, Nita Little, Andrew Harwood, Martin Keogh, Eva Karzag, Malcolm Manning, Alicia Grayson, Sabine Parzer  gibi eğitmenlerde de dersler aldım ve projelerine katıldım.

Bugün Uluslararası Viyana Dans Festivali ImPulsTanz’ta Türkiye’yi temsilen düzenli olarak atölyeler veriyorum. Ayrıca Malezya, Freiburg, Berlin Kontak Doğaçlama festivallerinde dersler verdim ve dünyanın pek çok ülkesinde çalışmalar yapmaya devam ediyorum. Deneyimsel Anatomi, Skinner Releasing Tekniği ve Otantik Hareket alanlarında da çalışmalarımı sürdürmekteyim.

Terapötik çalışmalarıma ise psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve doktorlarla işbirliği içerisinde devam ediyorum. Gerçekleştirdiğim çalışmaların en temel hedefi ise bireylerin fiziksel ve psiko-sosyal gelişimine destek olmak; güvenli ve eşitlikçi ortamlar yaratabilmek. ElimSende Derneği’nin kurucu yönetim kurulu üyelerinden ve eğitmenlerindenim. WinPeace, Beyond Borders, MENA Salam gibi barış projelerinde düzenli olarak yer alıyorum ve bölgemizde barış adına aktif olmayı önemsiyorum.

Ayrıca çağdaş dans eğitiminin dökümantasyonuna ve eğitmenlerin desteklenmesine odaklanmış olan idocde.net‘in kurucularındanım ve sitenin editörlüğünü üstlenmiş bulunuyorum.

Dilek Üstünalan

Dans etmeye 2009 yılında flamenko ile başladım. İstanbul’da ve İspanya’da çeşitli eğitimler aldım; hala devam ediyorum. 2014 yılında Çıplak Ayaklar Kumpanyası’ndaki çağdaş dans tekniği dersleri aracılığıyla, çağdaş dansla tanıştım. Aynı yıl ÇATI’daki atölyelere de katılmaya başladım. 2014 sonunda ilk kez Defne Erdur’un kontak doğaçlama atölyelerine katılarak kontak doğaçlama ile tanıştım. O zamandan beri Kontak Doğaçlama Türkiye (ci-turkey) ve ÇATI bünyesinde organize edilen atölye ve derslere katılmaya devam ediyorum. ci-turkey internet sitesinin geliştirilmesi için çalışıyorum.

Fahri Ayberk Bağcı

Belirli bir formda dans etmek için eğitim görmeye 2009 yılında Arjantin ango ile başladım. Türkiye’de pek çok festivalde katılımcı olarak bulundum ve yerli yabancı birçok eğitmen ile çalıştım. 5 sene kadar bir süre oldukça yoğun ve kesintisiz bir şekilde sosyal dansçı olarak tango yaptım. 2013’te Defne Erdur’un Kontak Doğaçlama atölyeleriyle bu forma yakınlaştım. Geçtiğimiz senelerde yurtiçindeki tüm Kontak Doğaçlama Türkiye etkinliklerine ve yurt dışında pek çok organizasyona eğitim amaçlı katıldım. Son iki senedir Defne Erdur’a yardımcı olmanın yanısıra Kontak Doğaçlama Türkiye için asistan koordinatör görevini gerçekleştirmekteyim.

Hazal Kaya

Küçüklükten beri dans etmeyi sevdim, ilkokul yıllarında bale ile başlayan hareket serüvenim, daha sonra sokaklarda paten kayarak devam etti. Lisede voleybol ile ilgilendim, üniversitede salsaya gittim, daha sonra yogayı denedim derken bir yandan da odaklanarak kendi hareket arayışlarıma devam ettim. Ve sonunda Kontak Doğaçlama ile tanıştım. 2013 yılında ÇATI Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği bünyesinde Defne Erdur’un yönettiği atölyelere katılarak başladım. Geçen yıllar içinde yurtiçinde gerçekleştirilen Kontak Doğaçlama Türkiye etkinliklerinin çoğunu takip ettim. Defne Erdur’un yönettiği araştırma inzivalarına ve Kontak Lab’lere katıldım. 2016’da ImPulsTanz festivali kapsamında hareket ve dans atölyelerine katılarak farklı eğitmenlerle çalışma imkanı buldum. Hareket araştırmalarım fizyoterapistler, beden terapistleri, çağdaş dansçılar ve Kontak Doğaçlamaya gönül veren oyun arkadaşlarımla devam ediyor. Şu anda jam ve paylaşım kolaylaştırıcılığı gerçekleştirdiğim bu süreçte Defne Erdur’dan süpervizyon almaya devam ediyorum.

Hakan Demirtürk

Dans etmeye ilkokul yıllarında halk danslarıyla başladım, lise yıllarında da halk dansları çalışmalarım devam etti. Aynı yıllarda jimnastik, break dans, electric boogaloo, popping, disko ve sokak dansları ile ilgilendim. Kontak doğaçlamaya 2013 yılında ÇATI Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği bünyesinde Defne Erdur’un yönettiği atölyelere katılarak başladım. Daha önce ilgilendiğim dans stillerinin ortak özelliklerinin kurallardan uzaklık ve doğaçlama yapabilme olduğunu, birçok farklı stili bir potada eritmeyi tercih ettiğimi bu çalışmalarda daha açık bir şekilde keşfettim. Dans ve hareketle ilgili atölye ve eğitimlere katılarak kendimi geliştirmeye ve dans etmeye devam ediyorum. Geçtiğimiz yıllarda yurtiçindeki çoğu Kontak Doğaçlama Türkiye etkinliklerine katıldım. Hedefim, önümüzdeki zamanlarda daha donanımlı bir dans ve hareket araştırmacısı olmak ve Kontak Doğaçlamanın daha geniş kitlelere yayılması için çalışmak.

Yağmur Kutlar

Şehir Planlama (Lisans), Kentsel Tasarım (Yüksek Lisans) eğitimlerini tamamladıktan sonra kırsalda topluluk yaşamı, sürdürülebilirlik ve katılımcı tasarım çalışmalarında farklı dernek ve projelerde yer almaktayım. 2015 yılından beri düzenli olarak yoga ve meditasyon dersleri vermekte, çeşitli eğitimlere asistanlık yapmakta ve bireysel bedensel terapiler sunmaktayım. 2018 yılından bu yana Kontak Doğaçlama Türkiye ekibine dahil olarak tanıtım ve iletişim konularında destek sunmaktayım.

Çocukluğumdan itibaren hareketle yakın bir ilişkim oldu. 10 sene kadar farklı voleybol takımlarında pasör olarak oynadım. Trekking, bisiklet, mağaracılık gibi doğa sporlarıyla ilgilenirken yoga ile tanıştım. 2011’den bu yana düzenli olarak yoga ve meditasyon pratikleri yapmaktayım. 2014 yılında beden terapileri ile tanışarak çeşitli eğitimler almaya başladım. Eş zamanlı olarak hareket ve beden araştırmalarımda Kontak Doğaçlama ile tanıştım ve çeşitli atölyelere katılmaya başladım. 2016 yılında Defne Erdur ve onla çalışan araştırma grubuna dahil oldum ve hala bireysel araştırmalarıma devam etmekteyim. 

Çatı Dans Sanatçıları Derneği Bünyesinde Kontak Doğaçlama atölye ve jamleri, Çıplak Ayaklar Kumpanyası bünyesinde çeşitli eğitmenlerle doğaçlama ve çağdaş dans atölyeleri ve çeşitli festivaller ile hareket araştırma ve öğrenme sürecine devam etmekteyim.

2013 Yılı ve öncesinde çekirdek ekipte yer alan arkadaşlarımız:

Dicle Doğan

Dicle Doğan Msgsü Çağdaş Dans Ana Sanat Dalı 2011 mezunudur. Bağımsız koreograf,performans ve çağdaş dans sanatçısı olarak varolmaya çalışır.Rem Dans Proje Topluluğu ile İksv Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında 2007-2011 seneleri arasında dans etmiştir. 2010 Senesinde ilk projesi olan yaşlılarla çalışmış olduğu ‘’İki İleri Bir Geri’’ Galata Perform Görünürlük Projesi kapsamında gerçekleşdi.Daha sonra 2011 ve 2012 senesinde tekrar Galata Perform Görünürlük Projesi kapsamında ‘’Kod Adı Sarı’’ ve ‘‘Fistan’‘gerçekleşdi. 2011 senesinde bitirme projesi ‘’Domuzların Depresyonu’’ ile CNDC Angers School Festival’e katıldı ve projesini burada sahneledi.Yurt içi ve yurt dışından çeşitli koreograflar ile çalışan Dicle Doğan kendini geliştirmeye devam ediyor.

Esra Yurttut

İstanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservetuvarı’nda Bale bölümünde eğitim gördü. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Modern Dans bölümünü bitirdi.1998-2008 yılları arasında Çağdaş Bale Topluluğu, Cemal Reşit Rey Dans Tiyatrosu, nodancers company ve Zeynep Tanbay Dans Projesi’nde dans etti. 2004 itibariyle kendi projelerini “noland” adı altında üretmeye başladı. 2005 yılından bu yana çocuklara, yetişkinlere ve oyunculara yaratıcı dans, doğaçlama, beden farkındalığı, çağdaş dans tekniği ve bale dersleri vermektedir. Aynı zamanda bağımsız dansçı olarak yerli ve yabancı koreograflarla çalışmalarını sürdürmektedir. Tiyatro toplulukları ile koreografi ve beden hazırlığı çalışmaları yapmaktadır. 2010 yılından bu yana Mimar Sinan Üniversitesi Çağdaş Dans Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak klasik bale, repertuar ve pilates dersleri vermekte aynı zamanda yüksek lisans yapmaktadır. Elimsende Derneği, Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği ve Nazım Hikmet Tiyatro Akademisi’nde eğitmenlik yapmaktadır.

Nilay Arıöz

Elektronik ve Telekomünikasyon Mühendisliği eğitimine paralel olarak İstanbul Teknik Üniversitesinde Çağdaş Dans eğitimi aldı. Mustafa Kaplan’ın derslerine katıldı. 1999 yılında mezun olduktan sonra mühendis olarak çalışmaya başladı ancak Tuğce Tuna ile dans eğitimine devam etti. Aktif üyesi olduğu ÇATI’da birçok atölye ve derslere katıldı. 2003 yılında kamusal alanda doğaçlama alanında farklı dans sanatçıları ile çalışmaya başladı. Yönettiği 3 kısa videosu ” Y ? ” ( 2003) , ” Inai ” ( 2004) ve 3. Ulusal Kısa Film Festivali’nde 3. sırayı alan ” Göz Kirp ” ( 2004) tır . 2005 yılında ” Umbrella ” ve ” MYcycle ” eserlerinin koreografisini gerçekleştirdi ve Malcolm Shute’un ” Underground Passage ” parçasında dans etti. Ayrıca kamusal alanda video ve doğaçlama projesi olan “Bir dakika için beni videoya çeker misiniz?’i başlattı . Halen bir yazılım performans uzmanı olarak çalışıyor ve bağımsız bir sanatçı olarak dans ve video alanında yer almaya da devam ediyor . Transit Festivale 3 kez katıldı ve festivalin mutlu bir takipçisi oldu. Şu anda ÇATI’nın aktif üyelerinden olan Nilay Kontak Doğaçlama alanının gelişmesi için de aktif olarak çabalayan ekipte yer alıyor.

Veysel Özdemir

Kontak Doğaçlamaya 1998-1999 yıllarında Uğur Değirmencioğlu ve Ayla Algan’ın yürüttükleri Performans ve Gösteri Sanatları atölyeleriyle başladı. 2003’e kadar TAL ve Çatı bünyesinde Kontak Doğaçlama ve çağdaş dans çalışmalarına devam etti. Andrew Harwood, Mustafa Kaplan, Scott Wells ve Nancy Stark Smith ile çalıştı. Halen İstanbul’da dans etmeye devam ediyor.

Zeki Engin Çolak

Kendisini bildiği ilk yıllardan beri içindeki dans tutkusuyla büyülenen Engin, dans eğitimine Boğaziçi Üniversitesi’ndeki lisans eğitimi sırasında Latin Dansları ile başladı. Mezuniyet sonrasında Brezilya’da başladığı Capoeira eğitimine uzun yıllar devam etikten sonra Çağdaş Dansa geçiş yaptı. Halihazırda iletişim-medya alanında çalışmakta ve dans, hareket, nefes ve beden terapileri konularında atölye ve seminer çalışmaları yapmaktadır. Judith Kravitz ve Nilgül Tavsel’den Transformal Nefes koçluk eğitimi, Tatiana Rotenberg’den masaj terapisi eğitimi almıştır. Çağdaş dans, kontak doğaçlama ve koreografi alanında Aytül Hasaltun, Defne Erdur, Erdem Gündüz, Ida Shigemi ve Martin Keogh ile çalışmalarını sürdürmektedir. Halihazırda Leandra Perrota ile Dans ve Hareket Terapistliği ve Nevin Eracar ile Sanatla Terapi ve Yaratıcılık Terapistliği eğitimine devam eden Engin, Dans ve Hareket Terapileri Derneği kurucu yönetim kurulu üyesidir.