-Please click on the images for English original texts-
Kontak Doğaçlama’nın gelişimine ve bu alanda eğitmenlerin bilgi paylaşımına bir platform olmayı amaçlamış olan Contact Quarterly Dergisi, bu formun çıktığı ve geliştiği yıllarda birçok dansçı ve eğitmenin düşünce ve araştırmalarına yer vermiştir. 1997’de ise 1975-1992 yılları arasında yayınlanan yazılardan bir seçkiyi Kontak Doğaçlama – Kaynak kitabı (Contact Improvisation – Source book) olarak basmıştır.
Burada bu kitaptan bazı kısa tercümelere Türkçe okurlar için Defne Erdur‘un derleme ve redaksyonları ile yer veriyor olacağız.
CQ/CI Source book, sy. 52 (Vol.5, 1979-1980) – Tercüme: Zeynep Koca
KONTAKT DOĞAÇLAMA; hareket eden iki bedenin iletişimine ve onların hareketlerini yöneten yer çekimi, momentum ve eylemsizlik gibi fizik kuralları arasındaki ortak ilişkiye dayanan, evrim süreci devam eden bir hareket sistemidir. Bedenin, duyumları harekete geçirebilmek için, aşırı kas gerilimini gevşetmeyi öğrenmesi ve doğal hareket akışına uyabilmek için yapıp etme isteğini bir noktaya kadar terk etmesi gerekir. Bu pratik; yuvarlanma, düşme, baş aşağı olma, partneri destekleme ve ona ağırlık vermekten oluşur. Uyanık/tetikte/kıvrak olma; fiziksel dezoryantasyon (yönlenememe/yönlendirilememe) enerjisiyle çalışabilmek için ve dolayısıyla kişinin kendi yaşamsal içgüdülerine güvenmesini sağlayarak geliştirilir.
Denge üzerine öyle özgür bir oyundur ki, katılımcıların yanlış hamlelerini kendi kendilerine düzeltmelerine alan açar, doğru olanlarını pekiştirir. Bunu onları farkında, merkezlenmiş ve canlanmış tutan ortak bir hareket anı hakkında ortaya attığı fiziksel/duygusal bir doğru ile yapar.
CQ/CI Source book, sy. 79 (Vol.7, 1981-1982) – Tercüme: Zeynep Koca
KONTAK DOĞAÇLAMA iki insanın aktif olarak bir araya geldikleri; birbirlerini koruma ve yönlendirme hassasiyetleri ile serbestçe dans ettikleri zaman açığa çıkan enerji ve eylemsizlik döngüsü (inertia) yollarının eşzamanlı ve karşılıklı araştırılması olarak tanımlanabilir. Vücudun bazı bölümleri alışık olmadıkları ağırlıkları desteklemeye/taşımaya başlar ve birkaç haftalık kondisyon çalışması vücudun güçlenip; gelebilecek yeni baskılara karşı kaslarla iletişime geçebilmesi için zorunludur.
Bizler enerjik çalışmalara geçmeden belli bir zaman önce, bedenle iletişim kurabilmenin yolunun gündelik olarak nazik, doğrudan, aktif egzersizden geçtiği kabulüyle çalışıyoruz. İletişim kurma, gevşeme, esneklik kazanma ve güçlendirme aşamalarında vücudun belli kısımları özel dikkat gerektirir: boyun, omuzlar, uyluk, pelvis, diz ve ayak bilekleri. Dezoryantasyon (yönlenememe ve yönlendirilememe) özenli bir çalışma ile – çevresel algının ve yuvarlanma, devrilebilme, takla atabilme gibi becerilerin geliştirilmesiyle ve sıklıkla karışlaşılabilen şaşırtıcı manevraların üzerinde durularak önlenebilir.
Steve Paxton, 1972