- Bu etkinlik geçti.
Kontak Doğaçlama için/de Deneyimsel Anatomi @ İstanbul
Şubat 10 @ 11:00 am – Şubat 11 @ 7:00 pm
Bedenlerimize, özellikle de iskelet sistemi ve bağ dokularımıza dair bilgilere odaklanarak ve bu bilgilerin bizde “vücut bulmasına” alan açarak çalışacağız. Kontak Doğaçlama için/de ihtiyacımız olan beden, zemin ve alan farkındalığı, oryantasyon, eşe ve kendine güven; hareketi akışkan ve yaratıcı kılan spontanlık, hafiflik ve esnek dayanıklılığa ulaşmanın yollarını iskelet ve bağ doku sistemlerimiz aracılığı ile araştırmak ve kendi hareket dağarcığımızı geliştirmek hedefimiz.
Bireysel, eşli ve grup çalışmalarına yer vereceğimiz ve bolca hareket edeceğimiz bu atölyede bilgi ve egzersizlerin yer alacağı yönlendirmeli çalışmalara ek olarak, birebir ihtiyaç ve soruları araştıracağımız bölümler ve hep birlikte açık alanda dans edeceğimiz ve çalıştıklarımızı demleyip, sindirebileceğimiz ve her zaman yeni sorulara gebe jam alanımız da açık olacak.
Cumartesi jam’i sadece atölye katılımcılarına açıktır. Ancak Pazar jam’i ise daha önce Kontak Doğaçlama ders ve atölyelerine katılmış olan hareket ederlere açık olacaktır.
Every Body Knows (Her Be(de)n Bilir) ve Consent Improvisation (Rızayı Doğaçlama) atölyelerimden temel prensiplerin de akışta yer yer kendini göstereceği bu atölye hareket etmek isteyen, temas ve ağırlık paylaşım prensipleri ile çalışmaya açık olduğunu hisseden her katılımcıya açıktır.
Daha önce hiç Kontak Doğaçlama pratiği gerçekleştirmediyseniz bu bağlantıya bir göz atmak isteyebilirsiniz https://ci-turkey.org/kontak-dogaclama-temel-prensipleri-ve-genel-bilgiler/
10 Şubat, Cumartesi
11:00-13:00 ısınma ve ortak çalışma
13:00-14:30 ara
14:30-16:30 ortak çalışma
17:00-19:00 jam (sadece atölye katılımcılarına açık)
11 Şubat, Pazar
11:00-13:00 ısınma ve birebir çalışma
13:00-14:30 ara
14:30-16:30 ortak çalışma
17:00-19:00 jam (Kontak Doğaçlama deneyimi olan herkese açık)
KAYIT: cakatolye@gmail.com
Defne Erdur, performans sanatları, terapi ve eğitim alanlarında çalışır. Çağdaş Dans (Doktora), Sosyoloji (MA, BA), Dışavurumcu Sanat Terapisi, Beden Terapileri, Meditasyon ve Travma İyileştirme eğitimleri almıştır. Güvenli, kapsayıcı ve işbirliğine dayalı yaratıcı ortamlar oluşturmayı hedefleyen çalışmalarının odağında insanları kendi benliklerine yönlendirmek ve onlara fiziksel, zihinsel ve duygusal süreçlerinde eşlik etmek vardır.
Hareket ve öğretmenlik pratiği en çok, Simone Forti, Julyen Hamilton, John Britton, Nancy Stark Smith, Daniel Lepkoff, Kirstie Simson, Nita Little, Frey Faust, Keith Hennessy, Aydın Teker, Marcia Plevin ve Julia Buckroyd’la gerçekleştirdiği yoğun eğitim ve çalışmalardan beslenir.
“Sanat ve Yaşam Arasındaki Geçirgen Çizgide Dans Eğitimi : Kontak Doğaçlama teknik, yöntem ve eğitim yaklaşımlarının amatör dansçılarda fiziksel, sanatsal ve psiko-sosyal gelişime katkısı” başlıklı sanatta yeterlik tezini 2016 yılında Türkiye’de tamamlamıştır.
Yıllar içerisinde Türkiye ve dünyanın pek çok köşesinde, farklı üniversite, konservatuvar ve organizasyonlarda, çeşitli topluluklara yönelik (profesyonel ve amatör dansçılar, terapistler, kadınlar, LGBTQIA+ bireyler, göçmen çocuklar ve gençler), geliştirdiği Avcı, Toplayıcı, Sanatçı (Hunting Gathering Cultivating), Her Beden Bilir (Every Body Knows), Rızayı Doğaçlamak (Consent Improvisation) atölyelerini ve MA – Gebe Boşluk (Pregnant Nothingness) ve Hareketli Kütüphane (Moving Library) inzivalarını paylaşmış ve paylaşmaya devam etmektedir.
Bugün Italya’da yaşayan Defne, doğa ile uyumlu ve dengeli bir yaşamın izini sürmekte, beden odaklı travma önleme ve iyileştirme çalışmaları ve farklılıkların bir aradalığını önceliklendiren projelere yönelmektedir.