- Bu etkinlik geçti.
Kontak Doğaçlama Atölyesi @ İstanbul
Ekim 26, 2024 @ 11:00 am – Ekim 27, 2024 @ 6:00 pm
Düşmenin Dayanılmaz Hafifliği
Kontak Doğaçlama içinde Oyunbaz Dengeler
Düşme dinamikleri, dengelenme ve destekleşme prensiplerine odaklanacağımız yeni bir Kontak Doğaçlama atölyesi ile yine ÇAKstüdyo’dayım. Bu sefer, çalışmalarımızda dikkatimizi hafifliği araştırmaya ve neşeye çeviriyoruz.
Bu atölye, hareket etmeyi seven, stabilite arayışına son vermeye ve sürekli devinim içinde dengelenmeyi araştırmaya gönüllü, destek almaya ve vermeye açık, beden duyumsamalarını derinleştirmenin yollarını merak eden her seviyeden bedenin katılımına açıktır.
Çalışmamıza Küçük Danslarla başlayacağız; “hareketsizlik” içinde dengelenen bedenin mikro hareketlerine uyum sağlayacağız. Hareket etmenin kolay ve rahat yollarını araştırırken, zorlu hareketlere hazırlanmanın püf noktalarını bulacağız. Kendi bedenimizi dinlemenin yeni yollarına açılmak ve dansta bize eşlik eden diğer bedenleri de keşfetmek; “dayanışmanın” oyunlu yollarını araştırmak isterseniz buyrun gelin.
Küçük Danslardan düşmelere açılacağız: Yerçekimi ile dostluk kurmayı; kendimizi serbest bırakarak, güven duygusuyla hareket akışımızı nasıl yönlendireceğimizi keşfedeceğiz. Boyun eğme ve direnme arasında oyunlar kuracağız. Dengenin nüanslarını araştırırken ağırlık vermeyi ve almayı deneyimleyeceğiz.
Bu atölyenin kalbine karşılıklı güven, birbirimizi destekleme ve bağlantıda zahmetsizce kalabilme niyetini koydum. İster Kontak Doğaçlama’da yeni olun, ister deneyimli bir dansçı olun çocuk ruhunuzu alın gelin.
Daha önce hiç Kontak Doğaçlama pratiği gerçekleştirmediyseniz bu bağlantıya bir göz atmak isteyebilirsiniz.
Kayıt için: cakatolye@gmail.com
26 Ekim, Cumartesi
11:00-13:00 ısınma ve ortak çalışma
13:00-14:30 ara
14:30-16:30 ortak çalışma
17:00-19:00 jam (sadece atölye katılımcılarına açık)
27 Ekim, Pazar
11:00-13:00 ısınma ve birebir çalışma
13:00-14:30 ara
14:30-16:30 ortak çalışma
17:00-19:00 jam (Kontak Doğaçlama deneyimi olan herkese açık)
Defne Erdur kimdir?
Defne Erdur, performans sanatları, terapi ve eğitim alanlarında çalışır. Çağdaş Dans (Doktora), Sosyoloji (MA, BA), Dışavurumcu Sanat Terapisi, Beden Terapileri, Meditasyon ve Travma İyileştirme eğitimleri almıştır. Güvenli, kapsayıcı ve işbirliğine dayalı yaratıcı ortamlar oluşturmayı hedefleyen çalışmalarının odağında insanları kendi benliklerine yönlendirmek ve onlara fiziksel, zihinsel ve duygusal süreçlerinde eşlik etmek vardır.
Hareket ve öğretmenlik pratiği Simone Forti, Julyen Hamilton, John Britton, Nancy Stark Smith, Daniel Lepkoff, Kirstie Simson, Nita Little, Frey Faust, Keith Hennessy, Aydın Teker, Marcia Plevin ve Julia Buckroyd’la gerçekleştirdiği yoğun eğitim ve çalışmalardan beslenir.
“Sanat ve Yaşam Arasındaki Geçirgen Çizgide Dans Eğitimi : Kontak Doğaçlama teknik, yöntem ve eğitim yaklaşımlarının amatör dansçılarda fiziksel, sanatsal ve psiko-sosyal gelişime katkısı” başlıklı sanatta yeterlik tezini 2016 yılında Türkiye’de tamamlamıştır.
Yıllar içerisinde Türkiye ve dünyanın pek çok köşesinde, farklı üniversite, konservatuvar ve organizasyonlarda, çeşitli topluluklara yönelik (profesyonel ve amatör dansçılar, terapistler, kadınlar, LGBTQIA+ bireyler, göçmen çocuklar ve gençler), Kontak Doğaçlama atölyelerinin yanı sıra geliştirdiği Avcı, Toplayıcı, Sanatçı (Hunting Gathering Cultivating), Her Beden Bilir (Every Body Knows), Rızayı Doğaçlamak (Consent Improvisation) atölyelerini ve MA – Gebe Boşluk (Pregnant Nothingness) ve Hareketli Kütüphane (Moving Library) inzivalarını paylaşmış ve paylaşmaya devam etmektedir.
Bugün Italya’da yaşayan Defne, doğa ile uyumlu ve dengeli bir yaşamın izini sürmekte, beden odaklı travma önleme ve iyileştirme çalışmaları ve farklılıkların bir aradalığını önceliklendiren projelere yönelmektedir.