- Bu etkinlik geçti.
Kontak Doğaçlama Atölye Serisi: Akışkan Dengeler
Aralık 5, 2022 @ 7:30 pm – 9:00 pm
Kontak Doğaçlama Atölye Serisi: Akışkan Dengeler /Contact Improvisation Workshop Series : Precarious Balances
Kadıköy / İstanbul
5 – 12 – 19 – 26 Aralık 2022, Pazartesi / 5-12-19-26 December Monday
19:30-21:00
Yer / Venue: Atölye Duende / Kadıköy
Kolaylaştırıcı / Facilitator: Dilek Üstünalan
Kayıt ve Ödeme bilgileri için/ Registration:
Tel/ whatsapp: +905303850889
E-mail: info@duendetiyatro.com
Adres: Duende Tiyatro – Eğitim Mah. Ömerbey Çıkmazı Atak Plaza No:1/1E Hasanpaşa/Kadıköy
Tarif: Kadıköy Söğütlüçeşme istasyonu- Evlendirme dairesi karşı sırasından Hasanpaşa-İşkur yönüne doğru, Holiday Inn Otel’in yanındaki sokak Ömerbey Çıkmazı
Denge dünyaya ilk geldiğimiz andan itibaren yerde, otururken, ayakta dururken ve hareket halindeyken arayışında olduğumuz bir olgu. Bedendeki sıvılar, yapılar ve dokular her an değişen ve yeniden kurulan dengenin içinde hareket etmekte.
Denge dışı anlar arasındaki geçişlerde; zeminin, nefesin ve alanı paylaştığımız başkalarının desteğiyle kurduğumuz akışkan ve geçici denge hallerini araştıracağımız bu çalışmada Kontak Doğaçlama’nın temel prensipleri ile eşli ve grup oyunlarını pratik edeceğiz. Farklı yönlere düşme, destek alarak yerden yükselme, kendi başımıza dengede olmadığımız anlarda yerle bağlantımızı partnerimizle bağlantımız üzerinden kurma gibi konuları araştıracağız. Denge dışı hallere ya da geçici olarak bulduğumuz dengelere “yer”leşmeyi, yerleştikçe nelerin değiştiğini deneyimleyeceğiz.
Bu atölye serisi, birbiri ardına gelen ve birbirini tamamlayan dört dersten oluşmaktadır; tüm seriye katılım gösterilmesi beklenmektedir. Kendi bedenini ve başka bedenlerle kurduğu ilişkileri dansın içinde deneyimlemek isteyen herkese açıktır. Yaş, cinsiyet, sağlamlık-sakatlık ayrımı yapmaksızın, hareket tecrübesi olan ya da olmayan her beden, bu pratik içinde kendi hareketini özgürce keşfedebilir.
In this workshop, we will investigate the fluid and temporary equilibrium states that we find in transitions between off-balance moments, with the support of the ground, our breath and others with whom we share the space.
This workshop series consists of four consecutive and complementary sessions. Participation in the entire series is expected.
Dilek Üstünalan
Dansçı, araştırmacı, sosyolog, kolaylaştırıcı, thai masaj terapisti ve proje koordinatörü olan Dilek, İstanbul’da yaşıyor. Yaklaşık altı yıldır Türkiye’nin farklı şehirlerinde (İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Hatay…) kontak doğaçlama atölyeleri veriyor.
Kontak Doğaçlama – Türkiye çekirdek ekibinin ve ÇATI Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği’nin üyesi olarak, Kontak Doğaçlama ders ve etkinliklerinin organize edilmesi için çalışıyor, atölyeler, dans araştırma laboratuvarları ve jam’lerde kolaylaştırıcılık yapıyor. Fall in CI Uluslararası Kontak Doğaçlama Buluşması’nın organizasyon ekibinde yer alıyor. Aynı zamanda IDOCDE ekibinin bir üyesi olarak, ImPulsTanz – Viyana Uluslararası Dans Festivali kapsamında dansçılar ve dans eğitmenleri için sempozyumlar ve rezidans programlarının organize edilmesi için çalışıyor.
ImPulsTanz, Contact Festival Freiburg ve Sensing In gibi uluslararası dans festivallerine katılarak birçok değerli eğitmenle çalışma ve dünyanın farklı yerlerinden birçok dansçıyla dansı paylaşma fırsatı buldu. Birlikte çalışma fırsatı bulduğu ve üzerinde önemli etkileri olan belli başlı eğitmenler: Defne Erdur, Nita Little, Ray Chung, Andrew Harwood, Keith Hennessy, Benoit Lachambre, Kira Kirsch, Frey Faust, Barış Mıhçı, Francesca Pedulla, Antoine Ragot, Bruno Caverna, Matthieu Gaudeau ve Anya Cloud.
Son dört yıldır BoMoVu Derneği’nde çalışıyor ve herkes için bedensel özerklik, vücut bütünlüğü, fiziksel aktivite ve spor yapma hakkı temelinde sosyal projeleri koordine ediyor. BoMoVu programları dahilinde çocuklar, öğretmenler ve Suriyeli mülteciler gibi farklı topluluklarla beden farkındalığı / duyusal farkındalık, oyunlarla sınır farkındalığı, kontak doğaçlama atölyeleri yaptı. Dernek çalışmaları dahilinde geliştirilen, çocuklar için hareket temelli oyunlar içeren kaynaklara, doğaçlama dans pratiğinden beslenerek katkıda bulundu. Sanatın, dansın ve hareket pratiklerinin, birlikte yaşamanın ve farklılıkları kucaklamanın yollarını yaratma konusunda sunabileceği katkıları, hem sosyal alandaki çalışmalarında, hem de dans pratiğinde araştırıyor.