Kontak Doğaçlama Seviye Geliştirme Çalışmaları I
07.10.13, 20-23:00 @ Elim Sende / Katılım: Defne Erdur, Dicle Doğan, Esra Yurttut, Nilay Arıöz, Veysel Çolak, Zeki Engin Çolak
ilk 20 dk: Buluşma dansı ile ısınma (herkes kendi ihtiyacı ve zamanında hareket eder, kontak başlar herkesin enerjisi ve hareket kalitesi ortaklaşır. Ardından konuşmaya geçilir.
Hareket ederken ihtiyaçlarımız ne? neye odaklanalım’ın sohbetini etmeye başladık:
– Yüzey açmak ve açılan yüzeyi nasıl kullanacağız?
– Dinlemek
– Güven
– Temel prensiplere geri dönüş
– Farklı bedenler, devinimler, enerjiler nasıl buluşacak?
Güven ihtiyacı ve yeni grup olduğumuz gerçeğinden yola çıkarak temel prensiplerle çalışmaya karar verdik. Başkalarıyla paylaşırken, teknik ve yöntemleri öğretirken nelere dikkat edebilirizi de aklımızda tutmaya ve hatırlatmaya karar verdik.
– Bedenin bütününe odaklanıp, ağırlığını yere bırakmak ve ihtiyacını takip etmek, bunu yaparken tüm bedeni büyük bir el gibi hayal etmek ve hissetmek.
– El imajından Nancy Stark Smith’in skinesphere kavramıyla çalışmak ve bedenin artikülasyonlarına odaklanmak
– El imajını koruyarak kinesphere’a açılmak. Kendimizi bir topun içinde hayal edip, farklı bölümlerimizle bu topun içini boyamak (göbek deliği, kasık, ayak altı, anüs, ense, kol altı, kulak arkası gibi noktalar ile)
– Gözlerin açılması (eğer kapalıysa) ve kürenin hareket etmesi ile küre içinde bedenle mekana açılmak
– Diğer küreleri fark etmek
– Diğer kürelerin enerji ve hareket dağarcıklarını algılamak ve onlarla iletişime geçmek
– İki kürenin birbirine değip (sabun baloncukları gibi) tek bir baloncuğa dönüşmesi ve bu baloncuk içinde birlikte ama birbirine değmeden dans etmek, negatif alanların farkındalığı
– Birbirine değmeden birlikte devinebilmek için yosun-balık imajını kullanmak
– Suda ilerleyen yosunun etrafında onun negatif alanlarını doldurarak hareket eden balık imajını kullarak mekanda ilerlemek (rol ve partner değişimleriyle)
http://www.youtube.com/watch?v=-BwY5ih0zdA
– Sözlü paylaşım: son çalışma dinleme, takip etmeye ek olarak yönetme ve yönetilme kavramlarını tartışmamızı doğurdu. Ayrıca dans ederken farklı beden tonuslarının varlığı ve bunların kontakta birarada olabilirliği üzerinde duruldu ve bu durumu deneyimlemek ve derinleşmek üzere el egzersizine geçtik.
– El egzersizi: 2şerli gruplara ayrılınır. Parnerler sırayla tokalaşma pozisyonunda birbirlerinin ellerini sıkarlar. Sıkma 3 aşamada, ten, yumuşak doku ve kemik yapısını hissetmeye yönelikti. Sırayla sıkmaktan karışık ve beklentisiz bir düzene geçiş yapılır.
http://www.youtube.com/watch?v=4PtUzmqRFoY
Doku hissetme odağından yönlendirme ve takip etme odağına geçilir. Sıkmayı bırakılıp avuç içleri değerek tek temas noktasıyla el dansı ve daha sonra tüm bedene elin etkisinin yayılması ile serbest dansa geçilir (tek temas elde kalarak ve diğer beden noktalarının temas etmemesine dikkat ederek)
– Sözlü paylaşım: partneringle kontak’ın farkından dem vurduk. İtme ve çekme konusunda “evet” ve “hayır” ne demek konuştuk, fiziksel örneklerle tartıştık. Ağrılık paylaşımları üzerine çalışırken bu konuya tekrar odaklanmaya karar verdik.